תזונה ותוספים עושים דיאטה בלי לחם? תחשבו שוב...

Mike Bikov

מנהל אתר
103,265
12,428
מנהל
נק' מוניטין:
58,705
103,265
12,428
כמה פעמים התחלתם דיאטה "בלי לחם"? אני לפחות שמעתי על זה המון עוד לפני שנכנסתי לכל התחום והסתובבתי במשרדים של מוסדות כאלו ואחרים במרכז הארץ. האמת היא שדיאטה **בלי** מזון מסוים, לאו דווקא לחם, היא כנראה נועדה לכישלון בטווח הארוך.

המטרה שלכם בדיאטה זה לא באמת להוריד משקל ו/או אחוזי שומן. כמו שאני תמיד אומר ללקוחות שלי בייעוץ אישי: "זה לא קשה להוריד במשקל ו/או להוריד באחוזי השומן. מה שקשה זה לשמור על המשקל/אחוז השומן החדש". ללא כלים שתפתחו תוך כדי הדיאטה, לא תדעו לעולם כיצד להסתדר בעולם האמיתי לאחר שהגעתם למשקל החדש. הרבה אנשים יורדים למשקל חדש ואז עולים שוב למשקל הישן עם תוספת בד"כ של כמה קילוגרמים של שומן. מדוע זה קורה? מכמה סיבות עיקריות:

1. היפותזת ה-סט פויינט הביולוגי של גופכם. זה דיי שנוי במחלוקת ובגדר השערה בלבד – הגוף תמיד ינסה להתאזן למשקל ו/או אחוז שומן מסוים. ככל שיעבור יותר זמן מהדיאטה ותצליחו לשמור על התוצאה, כך גם הסט פויינט יתאזן (אם כי יש הטוענים שלעולם לא במלואו).
מי שמעוניין לקרוא בהרחבה על כך בפורטל מאמרים שלנו, מוזמן:
https://www.kilogram.co.il/806

2. רמות לא נורמליות של הורמונים שגורמים לשיבוש הרעב ו/או המאזן ההורמונלי הכללי של הגוף לאחר סיום הדיאטה. בחלק מהמחקרים נראה רמות לפטין (האחראי על בקרת הרעב) שלא בנורמה ו/או באופן משובש, לעיתים בעשרות אחוזים, גם חודשים ואף שנים לאחר סיום הדיאטה (נפוץ מאוד בקרב מתחרים מקצועיים).

3. חוסר בכלים להתמודד עם דיאטה "גמישה". דיאטה גמישה לא בהכרח אומרת לכתוב הכל באפליקציה כמו MyFitnessPal ולנהל רישום של כל מה שאתם מכניסים לפה (שזו אחת השיטות המקובלות כיום). זה גם אומר לדעת כבר בעל פה אילו מזונות הם שווים ומה הכמות של כל מזון. ההתמודדות שלכם עם כמויות אמורה גם להיות באופן מופשט כמו מדידות בכפות או כוסות ולא מדידה בגרמים על משקל מזון. תנסו לאכול במסעדה, אצל חברים, בעבודה או כשאתם בחו"ל עם משקל מזון, אני מאחל לכם הצלחה ב:
א) להראות מוזרים ושבירת נורמות חברתיות ב) אובססיביות למזון.
לשקול מזון זה נחמד, לתקופות מאוד מוגדרות מראש (כמו "חיטוב"). אבל זה לא דרך חיים.

דוגמאות קלאסיות לדיאטה גמישה תהיה החלפה של X כפות אורז לאחר בישול בבטטה, פריכיות אורז, פסטה, לחם או כל דבר אחר שווה ערך קלורי (גם אם הוא לא מדויק על הגרם, הסטיות פה בד"כ קטנות ולא רלוונטיות כאשר מדובר במאזן קלורי נטרלי).

במחקר על 122 נשים שחולקו ל-2 קבוצות: קבוצה אחת אכלה לחם והשנייה נמנעה מצריכת לחם בדיאטה היומית. השאלה במחקר הייתה מאוד פשוטה: מה האפקט הפסיכולוגי והיכולת של המשתתפות במחקר להתמיד בדיאטה ללא חריגות בזמן המחקר.

התוצאה הייתה לא מפתיעה:
אלו שנמנעו מלחם חרגו באופן תדיר יותר מהקבוצה שאכלה לחם החל מהשבוע ה-8 של המחקר, כאשר השיא היה בשבוע ה-12. החריגות הסתכמו בכ-450 קלוריות בימים מסוימים ובאופן סטטיסטי מספר החריגות היה משמעותי לאורך המחקר אצל אלו שלא אכלו לחם כנגד אלו שכן. נתון מעניין נוסף ניתן לראות במספר הנשים שלא סיימו את המחקר בכל אחת מהקבוצות. 17 נשים פרשו מהמחקר באמצע כאשר רוב הנשים שפרשו מהמחקר היו דווקא בקבוצה שלא אכלה לחם. שתי הקבוצות איבדו באופן דומה במשקל גוף ואחוז השומן.

אז מה זה אומר לנו? כמה דברים עיקריים:

1. שהימנעות ממזון כזה או אחר יהיה טעות לטווח הארוך. אפשר בהחלט לאכול "הכל", אבל לעיתים אתם תבינו לבד שלהכניס עוגיות, קרואסונים ושטויות מסביב פשוט לא משתלמים קלורית וישאירו אתכם רעבים במהלך היום. אפשר להכניס הכל לתפריט שלכם, השאלה האם זה בגבול ההיגיון הבריא (שומן טראנס לדוגמה) והאם זה ישפיע על ערכים תזונתיים אחרים בתפריט באופן מובהק, מה שיפגע בתהליך בטווח הארוך במידה ויבוצע באופן תדיר (לדוגמה לאכול פחות חלבון ממה שנדרש כדי לשמור על מסת השריר, לא לספק מספיק ויטמינים/מינרלים וכדומה).

2. מה שחשוב זה לא הירידה במשקל בטווח הקצר אלא שמירה על המשקל החדש בטווח הארוך. לרדת-לעלות-לרדת-לעלות זה נחמד, אבל למה לעבוד קשה פעמיים או שלוש אם אפשר לעבוד קשה רק פעם אחת ולשמר את זה? תהליך של הירידה במשקל/אחוז השומן אמור לכלול בתוכו אלמנטים שיעזרו לכם לשמור על המשקל החדש ולא רק לעשות דיאטה וללכת לחד"כ כל היום כמו רובוט. אלו שמחפשים את זה סביר להניח יכשלו בטווח הארוך, גם אם יורידו משקל רב.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22209501

iStock-502348221.jpg

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
תודה זה לא העתיק טוב (יש באג בפורום, הזכרתי את זה כבר בפוסט אחר)

לגבי 18, פרשו 17 עד כמה שאני רואה:
Of the volunteers included in the study (61 in each group), 17 dropped out during the study (13.9%). The NO BREAD group had the most dropouts (21.3% vs. 6.6%, P < 0.05).

RESULTS:
104 women completed the study

בכללי אישה לפה אישה לשם לא כזה חשוב 😃. פשוט בהתחלה המספרים לא הסתדרו לי.

יש לי שאלה כללית על הסט פוינט, יש איזה סף של מסה/השמנה שבו אתה דופק לעצמך את הסט פוינט?
האם כל מסה גוררת שינוי בסט פוינט ואם כן אז האם חכם להיות תמיד במעגל של מסה וחיטוב או שאתה בעצם דופק לעצמך את הגוף?

יש לי שאלה כללית על הסט פוינט, יש איזה סף של מסה/השמנה שבו אתה דופק לעצמך את הסט פוינט?
האם כל מסה גוררת שינוי בסט פוינט ואם כן אז האם חכם להיות תמיד במעגל של מסה וחיטוב או שאתה בעצם דופק לעצמך את הגוף?
לגבי הסט פוינט מקווה שמשה יענה. אבל לגבי המעגל איזה ברירה יחסית אחרת יש לך ? לעלות "נקי?" אולי אם אתה ילד בגיל ההתבגרות. אחרי זה לא משנה מה אתה תעשה אתה תעלה גם שומן.

לפי דעתי לפחות העליה פשוט צריכה להיות יחסית מתונה + לא הרבה בסה"כ. נגיד לא לעבור את ה 20% שומן אולי אפשר אפילו פחות מזה.

לגבי הסט פוינט מקווה שמשה יענה. אבל לגבי המעגל איזה ברירה יחסית אחרת יש לך ? לעלות "נקי?" אולי אם אתה ילד בגיל ההתבגרות. אחרי זה לא משנה מה אתה תעשה אתה תעלה גם שומן.

לפי דעתי לפחות העליה פשוט צריכה להיות יחסית מתונה + לא הרבה בסה"כ. נגיד לא לעבור את ה 20% שומן אולי אפשר אפילו פחות מזה.
אני יודע שעולים שומן במסה ואין לי בעייה עם זה. אבל בתור מישהו בן כמעט 40 מעניין אותי לדעת האם זה אורח חיים בריא לטווח הארוך למישהו שאינו מפתח גוף/פאוורליפטר מקצועי

אני יודע שעולים שומן במסה ואין לי בעייה עם זה. אבל בתור מישהו בן כמעט 40 מעניין אותי לדעת האם זה אורח חיים בריא לטווח הארוך למישהו שאינו מפתח גוף/פאוורליפטר מקצועי
במאסה בדרך כלל אוכלים כמויות של בשר,ביצים גבינות דגים וכו. עם כל הזבל שדוחפים היום למזון, לא נראה לי שזה כל כך בריא לדחוף חצי קילו חזה עוף כל יום כנ״ל לגבי ליטר חלב. גם האוויר שאתה נושם מזוהם אז תפסיק לנשום כי הוא לא בריא?! כנל לגבי כל הטבעוניים שחיים בסרט שלהיות טבעוני יותר בריא, אישית לא מאמין בזה. הכל מזוהם היום אנחנו פשוט לא מודעים מספיק.

במאסה בדרך כלל אוכלים כמויות של בשר,ביצים גבינות דגים וכו. עם כל הזבל שדוחפים היום למזון, לא נראה לי שזה כל כך בריא לדחוף חצי קילו חזה עוף כל יום כנ״ל לגבי ליטר חלב. גם האוויר שאתה נושם מזוהם אז תפסיק לנשום כי הוא לא בריא?! כנל לגבי כל הטבעוניים שחיים בסרט שלהיות טבעוני יותר בריא, אישית לא מאמין בזה. הכל מזוהם היום אנחנו פשוט לא מודעים מספיק.
לא בטוח שהוא התכוון לזה.
לדעתי בגיל הזה (לא שאני רחוק ממנו כל כך) כדאי לעשות את העליות וירידות עוד יותר מתונות. וגם פה לעשות סייקלים יותר אולי קצרים שלהם. בנוסף תלוי באיזה מצב אתה. אני מקווה שעוד כמה שנים אני יוכל לעבור פשוט בערך לניטרלי ורק לשמר אולי כוח. ופחות לעשות תקופות של מסה/חיטוב.

לא בטוח שהוא התכוון לזה.

לדעתי בגיל הזה (לא שאני רחוק ממנו כל כך) כדאי לעשות את העליות וירידות עוד יותר מתונות. וגם פה לעשות סייקלים יותר אולי קצרים שלהם. בנוסף תלוי באיזה מצב אתה. אני מקווה שעוד כמה שנים אני יוכל לעבור פשוט בערך לניטרלי ורק לשמר אולי כוח. ופחות לעשות תקופות של מסה/חיטוב.
התכוונתי בדיוק למה שכתבתי, לא התוכן של האוכל לצורך הדיון אלא הסייקלים של מסה וחיטוב לטווח ארוך וההשפעה שלהם על הגוף. גם אם אמשיך להתאמן על מאזן נייטרלי אני מקווה שאצליח לשמור על צריכת חלבון טובה, עם הגיל החשיבות שלו רק עולה.

אני מאמין מאד גדול בפילוסופיה של תזונת פליאו, וכמו כל חיה בטבע, יש תקופות של שפע של מזון ותקופות של חוסר מזון. לכן זה נראה לי מאד טבעי לגוף להיות בתקופות "דלות קלוריות" ותקופות "עשירות קלוריות". אין לי מאמר שיתמוך בהשערה הזאת, אבל זה הגיון שצברתי ממספר ספרים ומאמרים שגיבשו אצלי את הדעה הזו.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית