דיון מה נשרף קודם שריר או שומן

מתאמן מתמיד

משתמש מתחיל
75
0
נק' מוניטין:
0
75
0
במצב של צום\הרעבה, שאני לא אוכל מספר שעות (אבל כן שותה מים) ואחרי שנגמרים כל מאגרי הגליקוגן בגוף מה הגוף שורף קודם בשביל אנרגיה שומן או שריר?

תודה

אם אני לא טועה, ויתקנו אותי חברי הפורום היקרים.. במצב קיצון חלבון הוא מקור אנרגיה זמין יותר משומן עבור הגוף.

היחס משתנה מאדם לאדם לפי הגנטיקה ועוד כל מני גורמים כמו פרופיל הורמונלי, אבל בגדול זה די מתחיל ביחד

לפי מה שאני למדתי החלבון מתפרק קודם וההסבר הוא מאוד פשוט- אם תשים לב, גרם חלבון שווה לכ4 קלוריות בעוד שגרם שומן שווה לכ9 קלוריות. מבחינת היעילות לגוף קל יותר לפרק את החלבון (הגוף משקיע אנרגיה בשביל לקבל אנרגיה, ככל שישקיע יותר יקבל יותר ומכאן חלבון יותר קל לפירוק) ולכן במצב של הרעבה החלבון יתפרק קודם.

עריכה:
אני מסתכל עכשיו בספר ביולוגיה אחר, והטענה שם הייתה בדיוק להפך- בגלל שהאנרגיה (קלוריות) שהגוף מקבל מגרם שומן גדולה מהאנרגיה שהגוף מקבל מגרם חלבון תהיה העדפה לפרק שומן.

חחח עכשיו גם אני לא יודע מה נכון.

מצרף תמונה מהספר שטוען ששומן מתפרק קודם.

קבצים מצורפים

• P60531-154800.jpg
    P60531-154800.jpg
    KB 29.8 · צפיות: 449
נערך לאחרונה:
לפי מה שאני למדתי החלבון מתפרק קודם וההסבר הוא מאוד פשוט- אם תשים לב, גרם חלבון שווה לכ4 קלוריות בעוד שגרם שומן שווה לכ9 קלוריות. מבחינת היעילות לגוף קל יותר לפרק את החלבון (הגוף משקיע אנרגיה בשביל לקבל אנרגיה, ככל שישקיע יותר יקבל יותר ומכאן חלבון יותר קל לפירוק) ולכן במצב של הרעבה החלבון יתפרק קודם.

עריכה:
אני מסתכל עכשיו בספר ביולוגיה אחר, והטענה שם הייתה בדיוק להפך- בגלל שהאנרגיה (קלוריות) שהגוף מקבל מגרם שומן גדולה מהאנרגיה שהגוף מקבל מגרם חלבון תהיה העדפה לפרק שומן.

חחח עכשיו גם אני לא יודע מה נכון.

מצרף תמונה מהספר שטוען ששומן מתפרק קודם.
זה דווקא מאוד הגיוני, השימוש העיקרי של שומן בגוף הוא כמאגר אנרגיה במקרה של מחסור, ולכן יגיב טוב לגירויים קאטאבוליים, לשריר, בעיקר שריר מאומן, יש יותר תפקודים פונקציונאליים, אז יהיו לו יותר גירויים לשימור
גם אם תסתכל על זה מבחינת הערך הקלורי שלהם, הגיוני שהגוף יתחיל מזה עם הערך הקלורי הגבוה יותר, כי אז הוא צריך לשרוף פחות ממשהו

זה דווקא מאוד הגיוני, השימוש העיקרי של שומן בגוף הוא כמאגר אנרגיה במקרה של מחסור, ולכן יגיב טוב לגירויים קאטאבוליים, לשריר, בעיקר שריר מאומן, יש יותר תפקודים פונקציונאליים, אז יהיו לו יותר גירויים לשימור
גם אם תסתכל על זה מבחינת הערך הקלורי שלהם, הגיוני שהגוף יתחיל מזה עם הערך הקלורי הגבוה יותר, כי אז הוא צריך לשרוף פחות ממשהו

חחח שני הטיעונים הגיוניים- מצד אחד אם הגוף ישרוף שומן הוא יצטרך לשרוף פחות מסה, אך מצד שני יותר קל לגוף לשרוף חלבון (בהשוואה של גרם מול גרם), זה למה גם אני לא יודע מהי התשובה.

כנראה שאין תשובה מוחלטת, וכמו שאמרת זה תלוי בהרבה גורמים ביניהם גם גורמים הורמונליים.
דבר נוסף שאמרת ואני מסכים איתך הוא שהגוף יתחיל לשרוף את החלבון והשומן די ביחד- אפשר לראות בגרף שצילמתי שבהעדר פחמימה הירידה של השומן והחלבון מתחילה ביחד, אולם קצב הירידה שונה.

הגוף מחליט מה לשרוף ברמת הדקות לפי רמת הפעילות והתזונה אבל בעקרון בצום ללא אימון אנארובי שומן תמיד יהיה בעדיפות ראשונה.

שרירים בד"כ מתפרקים לאט מאוד וחלבון הוא לא מקור אנרגיה יעיל והוא שימושי להרבה דברים אחרים בגוף שלא קשורים להפקת אנרגיה וכשמפרקים אותו נוצרת פסולת שצריך להפטר ממנה דרך השתן מה שעולה עוד אנרגיה.

שומן לעומת זאת הוא מקור אנרגיה יעיל שלרוב בני האדם יש ממנו המון. אפילו לאדם רזה יש מספיק שומן להחזיק מעמד חודשים ואגירת אנרגיה היא התפקיד העיקרי שלו.

אגב, גם כשהגוף מגיע למצב שבו הוא מפיק אנרגיה משלדי פחמן שמקורם בחומצות אמינו אז השרירים הם לאו דווקא בעדיפות ראשונה כמקור חלבון. יש הרבה חלבון בדם שקשור למערכת החיסון ובמערכת העיכול.

מה שכן להפקת סוכר בשביל המוח ולכל מיני שימושים אחרים כולל לפעילות אנאירובית כן מתפרק חלבון, כשחומצות אמינו מסוימות נוטות להתפרק יותר מאחרות (לאוצין למשל שהרמות שלה מסמנות במעגלי הפקת האנרגיה מצב אנרגטי גבוה).

כך שבסופו של דבר קצת אחרי תחילת הצום כשמאגרי הגליקוגן מדוללים מה שמתפרק הוא בעיקר שומן וקצת חלבון.

במצב של צום\הרעבה, שאני לא אוכל מספר שעות (אבל כן שותה מים) ואחרי שנגמרים כל מאגרי הגליקוגן בגוף מה הגוף שורף קודם בשביל אנרגיה שומן או שריר?

תודה
מאגרי הגליקוגן לא יגמרו תוך מספר שעות, אלא אם כן אתה רץ מרתון, בכל אופן, חלבון מתפרק תמיד גם כשהמאגרים שלך מלאים, בכמויות מאוד זעירות, בגרעון קלורי יהיה יותר שימוש בחלבון אבל כמו שברק כתב, זה מקור אנרגיה לא מועדף במיוחד.

כמאגרי הגליקוגן מדלדלים, ישנם תהליכים שקורים:

1. תהליך גליקונאוגינזיס, שבו הגוף משתמש בגליצרול (חלק מהתרכובת של השומנים בגוף - טריגליצרידים) וחומצות אמינו ליצירת סוכר

2. תהליך קיטוזיס, שבו נוצרים גופי קטון מחומצות שומן, הסיבה לזה היא שמערכת העצבים יכולה להשתמש באותם קופי קטון ליצירת אנרגיה.

לכן באופן כללי, חלבון לא מתפרק לאנרגיה באופן משמעותי, אלא אם כן מדובר בהרעבה מתמשכת, מקור הארגיה העיקרי הוא שומן

• פותח/ת השרשור
אז אם אני מבין נכון זו שיטה יעילה לחיטוב... לצום נניח בבוקר עד שעה מסוימת ואז לאכול (כמובן שבמאזן הכללי לשמור על מאזן שלילי).
אפילו רעיון למסה נקייה העניין שבסופו של יום צריך להקפיד למאזן קלורי חיובי
תקנו אותי אם אני טועה או מבין משהו לא נכון

אלה אם הצום הוא ממש ארוך זה לא משנה כי מאגרי השומן יתמלאו שוב כשתאכל. מה שכן, קיימת שיטה שנקראת intermittent fasting שמבוססת על צומים ארוכים של לפחות 16 שעות ביממה ותפסה פופולאריות אצל מפתחי גוף חובבנים בעשור האחרון ונראה שהיא עובדת ממש טוב על הרבה אנשים (הרבה אנשים מצליחים לרדת איתה לאחוז שומן חד ספרתי ושומרים על מסת שריר גבוהה).

בכל מקרה מאגרי הגליקוגן לא יתרוקנו מ16 שעות צום, צריך לחכות יותר בשביל שזה יקרה ותהליך בניית שרירים הוא תהליך יקר מאוד אנרגטית אז הוא אף פעם לא יפעל בצורה מקסימלית במאזן שלילי או כשאתה מדולל מגליקוגן.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
אלה אם הצום הוא ממש ארוך זה לא משנה כי מאגרי השומן יתמלאו שוב כשתאכל. מה שכן, קיימת שיטה שנקראת intermittent fasting שמבוססת על צומים ארוכים של לפחות 16 שעות ביממה ותפסה פופולאריות אצל מפתחי גוף חובבנים בעשור האחרון ונראה שהיא עובדת ממש טוב על הרבה אנשים (הרבה אנשים מצליחים לרדת איתה לאחוז שומן חד ספרתי ושומרים על מסת שריר גבוהה).

בכל מקרה מאגרי הגליקוגן לא יתרוקנו מ16 שעות צום, צריך לחכות יותר בשביל שזה יקרה ותהליך בניית שרירים הוא תהליך יקר מאוד אנרגטית אז הוא אף פעם לא יפעל בצורה מקסימלית במאזן שלילי או כשאתה מדולל מגליקוגן.
16 שעות לפירוק מאגרי הגליקוגן? נשמע לי הרבה אני הייתי בטוח שהוא ייתפרק לפני, אשמח לקרוא אם יש לך חומר על זה.

16 שעות לפירוק מאגרי הגליקוגן? נשמע לי הרבה אני הייתי בטוח שהוא ייתפרק לפני, אשמח לקרוא אם יש לך חומר על זה.
הוא לא כתב שמאגרי הקליקוגן יתרוקנו תוך 16 שעות, הוא כתב שתוך 16 שעות הם וודאי לא יתרוקנו, יקח הרבה יותר זמן עד שהם ידלדלו ברמה משמעותית, וגם אז הגוף כבר יתחיל ליצר סוכר על ידי פירוק טריגליצרידים.

תחשוב שיש לך בערך 400 גרם גליקוגן בשרירים ועוד 100 גרם בכבד, נקח לצורך הדוגמא את ה-BMR שלי שמדדתי שנה שעברה - 2600 קלוריות, אם 30% מצריכת האנרגיה שלנו היא פחמימות (בצום זה כנראה יהיה פחות) אז ב-24 שעות מדובר (אצלי) ב-195 גרם פחמימה ליום, כלומר שיקח לכל הפחות בין 48-72 שעות עד שמאגר באמת ידלדל,
וזה עוד בלי שלקחת בחשבון שהגוף יקטין את צריכת האנרגיה מסוכר, ויבצע עוד תהליכים כימים ליצירת סוכר

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית