נק' מוניטין:
659
- 6,831
- 991
ניסיונות מרובים לירידה במשקל פעמים רבות מובילים למאבק סביב רעב מוגבר או חשקים עזים, ולעיתים קשה להבדיל בין השניים.
מי מאתנו לא חווה את אותו דו-שיח פנימי מוכר:
" האם אני רעב? האם אני באמת צריך את העוגייה הזו? האם אני רוצה לאכול אותה?"
למרבה המזל, ישנן שיטות מגובות מחקרית שיכולות לעזור בריסון את רמות הרעב ולמתן את אותו המאבק הפנימי.
1.סיבים תזונתיים
הדרך של גופנו לקבל מסרים ולפעול על פיהם היא באמצעות קולטנים. לרוב יפעילו הקולטנים שרשרת תגובות על ידי התחברות למולקולה ספציפית, ממש כמו שמפתח נכנס לחור המנעול ופותח דלת.
קולטנים אשר ממוקמים בקיבה ואחראיים על וויסות הרעב פועלים מעט אחרת ומגיבים למתיחה של הרקמה. כלומר, הרחבת הקיבה תגרום לדיכוי התיאבון ללא קשר למה שגורם להתרחבות.
אכילת מזון דל קלוריות ובנפח גבוה היא טקטיקה טובה להגבלת הצריכה הקלורית תוך דיכוי הדחף לאכול עוד. ירקות הם דוגמה טובה למזון שכזה, ואלו העשירים בסיבים תזונתיים מסיסים הם אלו שישרתו את המטרה.
2.הפגת מתחים
אכילה רגשית היא סימפטום שכיח של מתח. מעבר למחיר הנפשי שהוא גובה, הוא יכול לסכל תהליך של ירידה במשקל.
מכיוון שאכילה רגשית אינה תוצאה של רעב פיזי, הדרך הטובה ביותר להתמודד איתה היא להתמודד עם אותם לחצים נפשיים הגורמים לה, כאשר שינה איכותית ותזונה מאוזנת הינם שני הרגלים אשר יהוו את הבסיס לכך.
אם שינויים באורח החיים אינם מקלים או שהלחץ גדול מידי לפעול תחתיו, ניתן להיעזר באדפטוגנים (מהמילה אדפטציה, הסתגלות).
ישנם תוספי צמחים הגורמים לתגובת סטרס קלה לאחר הנטילה שלהם. תגובה זו מרגילה את הגוף לשהות במצב של סטרס כך שיהיה אדיש להיווצרות מתח נוסף.
3. אדרנלין
אדרנלין ידוע כמפחית תיאבון. תחשבו על כלה ביום חתונתה, אדם מאוהב, לקראת ראיון עבודה או כל מה שגורם בעצם להתרגשות.
כאשר הגוף נחשף לגירוי הגורם להתרגשות (מתח), הדם מופנה הרחק ממערכת העיכול כחלק מהכנה לתגובה של fight – or flight (הלחם או ברח).
גם לחומרים ממריצים כמו קפאין לדוגמה יש את אותה ההשפעה.
לסיכום, אנשים רבים זקוקים לסיוע בהתמודדות עם תחושת הרעב ועם חשקים, וזו הסיבה שישנם מאות מוצרים שמטרתם לדכא תיאבון.
יחד עם זאת, חשוב לזכור שאין באמת קיצורי דרך בכל הנוגע לבריאות. אורח חיים נטול לחצים והקפדה על צריכה של סיבים תזונתיים ישמרו לכם כנראה על הארנק וגם על הבריאות ויסייעו לכם לשמור על כך לאורך זמן.
**
ג'וי כהן- דיאטנית קלינית וספורט (RD)
צוות LBS