הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מטבוליזם אינפוגרפיק מזון בעל ערך קלורי שלילי – אמת או בדיה?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
מזון בעל ערך קלורי שלילי – אמת או בדיה?

שילוב מזונות בעלי ערך קלורי שלילי היא הצעה שצצה מדי פעם בשיח על הרזייה. לפי תפיסה זו, קיימים מזונות שספיגתם חלקית ועיכולם דורש יותר אנרגיה מאשר הם מכילים, כך שאכילת מזונות אלו יכולה לדחוף את המשוואה האנרגטית לגירעון קלורי. מאכלים הנתפסים כבעלי ערך קלורי שלילי לרוב יהיו בעלי דחיסות קלורית נמוכה, עתירי סיבים, מים ודלים בשומן. לדוגמה: סלרי, חסה ועלים שונים.

מהיכן הטענה נובעת?
כאשר אנחנו אוכלים, רק חלק מהאנרגיה של המזון שנבלע נספגת. חלקה אובדת בצואה או בשתן וגם בתהליך העיכול מושקעת אנרגיה, כך שהרווח האנרגטי מהמזון מצטמצם. זאת ועוד, מזונות מסוימים יכילו יותר רכיבים בלתי ניתנים לעיכול מלא (כמו סיבים תזונתיים) או ידרשו יותר אנרגיה עבור עיכולם. למרות זאת, סביר להניח שאין למזון מסוים יכולת 'להפוך את הקערה על פיה' ולגרום לנו לשרוף יותר קלוריות מצריכת מזון כזה או אחר.

מה המחקר מראה?
מכיוון ש"סביר להניח" הוא לא ראייה מספקת, ולמרות העדר ראיות התומכות בקיומו מזון בעל ערך קלורי שלילי, נערך מחקר מעניין בנושא: כ-15 נשים צעירות עברו בדיקה של ההוצאה הקלורית (בעזרת קלורימטריה עקיפה) לפני, במהלך ואחרי אכילת 100 גרם סלרי, שהכיל כ-16 קלוריות. סך האפקט התרמי של הסלרי "עלה" כ-13.76 קלוריות, כך שהתקיים רווח אנרגטי של 2.24 קלוריות בלבד. במילים אחרות, לסלרי לא היה 'ערך קלורי שלילי' אך הוא בעל אפקט תרמי ניכר שצמצם את הערך הקלורי הממשי שלו כמעט לאפס.

מדוע שילוב של מזונות בעלי 'ערך קלורי שלילי' יכול לסייע בניסיון הרזייה?

יחס קלוריה לנפח
: המזונות שנתפסים כבעלי ערך קלורי שלילי הם למעשה בעלי דחיסות קלורית נמוכה, כלומר מכילים מעט קלוריות ביחס לנפח או המשקל שלהם. מכיוון שההשפעה של נפח הארוחה על השובע היא משמעותית, הם יכולים לסייע להגיע לשובע בעלות קלורית נמוכה.

הערך התרמוגני של המזונות הנ"ל הוא גבוה וספיגתם לא מלאה: מזונות מסוימים, בעיקר חלבוניים, יהיו בעלי ערך תרמוגני גבוהה יותר ביחס לאחרים, כך שתידרש יותר אנרגיה עבור עיכולם. בנוסף, מזונות מסוימים המכילים קליפות או סיבים תזונתיים יהיו בעלי ספיגה נמוכה באופן יחסי לאחרים, למשל, 200 קלוריות מירקות, קטניות, שקדים, אגוזים וכדומה יהיו בעלי ספיגה פחותה ביחס 200 קלוריות מעוגיות או שוקולד. השאלה שנשארת עדיין פתוחה במחקר: האם לאורך זמן, אנשים שיצרכו מזונות אלו בכמויות גבוהות, ירדו טוב יותר במשקל (או לא יעלו במשקל)? – לכך נדרש מחקר נוסף, שיבוצע לאורך זמן ארוך יותר מכמה שבועות בודדים.

לסיכום, מזונות כגון ירקות, עלים, פירות, קטניות וכדומה מתאימים לשילוב בדיאטה, מכיוון שהמאפיינים שלהם יסייעו לשובע ויתמכו בצריכה קלורית נמוכה. עם זאת, אין ביכולתם להיות בעלי "ערך קלורי שלילי".

רפרנס: Exploring the myth: Does eating celery result in a negative energy balance? | Proceedings of the Nutrition Society | Cambridge Core

האינפוגרפיק באינסטגרם: Login • Instagram

1.png
2.png
3.png
4.png
5.png
6.png

*הולכת לחתוך ירקות לצד הכריך עם השוקולד שהכנתי לי למחר*

עשית לי חשק להכין כריך עם שוקולד לבית ספר מחר
גם לי זה לבית הספר :0
רק שאני המורה חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח

בעיקרון הכנתי כריך עם גבנץ.
השוקולד זה לקפה של הבוקר.
10 גר' הממרח.
בלחם קל.
פרוסה אחת, סגורה לחצי.
שנייה אני הולכת לבכות בצד.

גם לי זה לבית הספר :0
רק שאני המורה *נראה שהמקש עם האות ח' נתקע לך. אנא נקה את המקלדת*

בעיקרון הכנתי כריך עם גבנץ.
השוקולד זה לקפה של הבוקר.
10 גר' הממרח.
בלחם קל.
פרוסה אחת, סגורה לחצי.
שנייה אני הולכת לבכות בצד.
שלי זה אותו לחם רק עם 15 גרם ריבה (לא יותר טוב).
מה שכן, הייתי רוצה לשבת עם המורה שלי לכוס קפה ולחמנייה עם שוקולד

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית