אנדוקרינולוגיה תאי שומן אינם מתפצלים אלא רק מתמלאים? הצחקתני.

Mike Bikov

מנהל אתר
103,265
12,428
מנהל
נק' מוניטין:
58,705
103,265
12,428
כמה פעמים אמרו לכם שאם לא הייתם בעודף משקל רב כילדים/גיל ההתבגרות אז אין סיכוי לפיצול של תאי שומן בגוף? אז אמרו... את האמת הייתי טוען את אותה הטענה עד לא מזמן גם כן בפני כל מי ששאל אותי רק שהייתי מוסיף שזה בהחלט יתכן אם עולים משקל רב בתור מבוגרים או אם אישה בהריון ועולה באופן לא פרופורציונלי במשקל זה גם יכול לקרות. מסתבר שזה יכול לקרות לכל אחד מאיתנו, בכל שלב בחיים ולאו דווקא בעודף משקל רב.

במחקר לקחו 28 אנשים (15 גברים ו-13 נשים) עם משקל תקין ונתנו להם לאכול יותר קלוריות ממה שגופם דורש (מאזן קלורי חיובי). בממוצע, המשתתפים העלו 1.9 ק"ג שומן בפלג גוף העליון ו-1.6 ק"ג בפלג גוף התחתון. החלק המעניין הוא שבפלג גוף העליון לא נמצאו תאי שומן חדשים (הקיימים רק הגדילו את נפחם), אך בפלג גוף התחתון דווקא היה פיצול של תאי שומן!

כמה תאי שומן חדשים נוצרו מהעלאה ממוצעת של כ-1.6 ק"ג שומן? אתם יושבים? כדאי לכם....

המשתתפים יצרו 2,600,000,000 תאי שומן חדשים – כן זו לא טעות, 2 מיליארד ו-600 מיליון תאי שומן חדשים נוצרו להם מהעלאה של סה"כ 1.6 ק"ג שומן בפלג גוף התחתון. תוך כמה זמן אתם תוהים.. 8 שבועות בלבד!

אז פעם הבאה שאתם פותחים את הבמבה האהובה עליכם, גונבים איזה כף של חמאת בוטנים פה ושם או מתפנקים באופן קבוע בשווארמיה הקרובה – זכרו את המחקר הנ"ל. זה לא אומר שלא צריך להנות בחיים ולאכול פה ושם דברים מחוץ לתפריט, אבל מנגד תדמיינו לכם איזה "נזק" (לטווח האורך) נגרם ע"י העלאה של 20 או 30 ק"ג שומן?

רפרנס:
http://www.pnas.org/content/107/42/18226.full

14938297_10207580765976838_6903444483905266614_n.jpg

ההבדל בין 2 המחקרים הוא בשיטת המחקר. לפעמים הנחה אחת בתוך השיטת מחקר יכולה לשנות לגמרי את המסקנות שלו. זה לא קל לקרוא את המחקר המלא ובטח שלא להבין האם שיטת המחקר מתאימה או לא.

המחקר המקורי על כך שאין שינוי במספר תאי השומן הוא זה:
Dynamics of fat cell turnover in humans : Abstract : Nature
בנספחים שלו כתוב על דרך החישוב והמדידה שנעשו. יש שם קטע מעניין לגבי המדידה של מספר תאי השומן:

Total number of fat cells in the body was calculated as the amount of body fat divided by the mean fat cell weight. It is well known that mean fat cell volume and weight differs between various adipose regions in man. However, the differences are small and only introduce a marginal error when just one depot is used for the calculation of total fat cell number as discussed
במחקר הזה עושים הנחה שכול התאי שומן בגוף הם בערך אותו הדבר ולכן אפשר לעשות ממוצע כללי עליהם. האם ההנחה זאתי נכונה? אולי, זאת ההנחה של החוקר.
קטע נוסף מתוך המאמר זה המשקל והנפח של תאי השומן שהם לא נצפו בפועל על חושבו על פי נוסחא.

Mean fat cell volume and weight were determined on isolated fat cells as follows: Fat cell diameter was determined during direct microscopy and the mean diameter of 100 cells in each individual was determined. The mean fat cell volume and weight were calculated by formulas developed by Hirsch and Gallian
האם הנוסחא הזאת מדוייקת? מה ההנחות של הנוסחא הזאת? מי יודע, אבל זאת השיטת מחקר שהם בחרו להשתמש בה.

במחקר ששמת כאן השתמשו שיטת מחקר אחרת. את המדידה של תאי השומן הם ביצעו בטכניקה שנקראת photomicrographic. רשום בפסקה את המגבלות של השיטה (היא לא מזהה תאים קטנים מגודל מסויים). מה שלא כתוב זה איך בוצע החישוב בפועל של מספר התאים. ככול הנראה הם ביצעו ממוצע של כלשהו על פי מספר התאים בדגימות שהם לקחו. האם ההנחה שיש התפלגות אחידה של מספר התאים ברקמה נכונה? לא יודע, זאת ההנחה של החוקר.

דבר נוסף מאד חשוב זה סוג רקמת השומן. לא כול הרקמות שומן זהות. במחקר המקורי לקחו שומן תת עורי ושומן פנימי לבדיקה. במחקר שצויין כאן לא רשום במפורש את סוג השומן אלה רק "שומן בטני" ו"שומן מהירך". הכוונה כנראה היא לשומן תת עורי אבל זה צריך להיות רשום במפורש.

בגלל זה יותר קשה לי לרדת עכשיו במשקל? 😣

עריכה: אם שקלתי 100 וירדתי ל 80 ואז שוב עליתי ל 100 זה מעלה לי את כמות השומנים?

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
אלא אם אתה עושה שאיבת שומן, כן
כמה 'נדפק' וכמה זה משפיע?

האם זה אומר שלא שווה למשוך מסות לאחוזי שומן גבוהים למתאמנים הממוצעים פה?
אם כן, במקום ה'מוסכמה' של 18%~, עד לאן היית ממליץ לעלות למתאמן הממוצע פה?

יש אנשים שהיו Super obese וירדו למשקל נורמלי ואחריי ניתוח עור ונראים מעולה. לא נראה שהתאי שומן האלו מגבילים משהו.
אם התאים האלה מתרוקנים בחיטוב אז כנראה שגם אלה שהיו עם השמנת יתר ממש חמורה וירדו יכולים להיראות טוב. אני מניח שמה שהתאי שומן האלה מגבילים זה את האפשרות להישאר חטוב בלי מאמץ קשה יומיומי.

אני מניח שמה שהתאי שומן האלה מגבילים זה את האפשרות להישאר חטוב בלי מאמץ קשה יומיומי.
אני מניח שזו ההשפעה היחידה. במצב של "אכילה חופשית" הגוף ישאף להיות במשקל מסוים בהתאם לכמות תאי השומן. חוץ מזה לא נדמה לי שזה אמור להפריע למישהו.

חוץ מזה לא נדמה לי שזה אמור להפריע למישהו.
במה ציפית שזה יפריע? נראה לי שזה מספיק הפרעה לשמנים לשעבר שצריכים להיות במאבק יומיומי עם עצמם כדי לא לחזור להיות שמנים.

שזה ימנע בצורה מסויימת ירידה במשקל גם אם שומרים על תפריט.
סבבה, לאנשים שלא שומרים על עצמם אין ספק שזה מפריע, אבל למי שבאמת מנסה זה לא מפריע בכלל.
על הנייר זה טוב ויפה להגיד שמי שמנסה ושומר על תפריט זה לא מפריע לו, אבל בפועל יש לא מעט אנשים שברגע שהם מפסיקים לנסות להשאר חטובים (או "לא שמנים"), הם משמינים מהר ויש כאלה שלא. כמו גם הצד השני- אלה שברגע שמפסיקים לנסות לעלות במשקל הם חוזרים להיות שחיפים.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית