דיון מידע מעבר מחיטוב/מאסה למאזן נייטרלי

Daniel Barack

משתמש על
9,149
5,628
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
11,357
9,149
5,628
שלום לכולם,

לא אחת נשאלת שאלה מאוד רווחת ועניינית - האם צריך, כדאי ואיך יש לעבור ממאזן עודף/גרעון למאזן נייטרלי?

השבתי והסברתי מספר פעמים על גבי דפי הפורום האם צריך, כדאי ואיך יהיה טוב לבצע זאת.

לאור תגובה נרחבת שלי בלוג של @hanan אני מוצא סיבה מספיק טובה להעתיק את תגובתי, ובכך לפתוח דיון בנושא.

בבקשה:

מעבר מחיטוב לנייטרלי הוא תהליך מורכב פיזיולוגית.

על הנייר, ה"היגיון הישר" אומר שברגע שנעלה קלוריות, כך או כך, נעלה במשקל הגוף בצורה מסויימת, גם אם זו עלייה קלה למאזן נייטרלי.

בפועל, העניין מורכב מאוד, ויש הסברים (לא אכנס ממש לעומק) מדעיים - חלקם נחקרים ומוכחים לעומק וחלקם עדיין לא, אך קורים בכל זאת - למתרחש.

נתחיל:

ככל שהחיטוב שעבר האדם ארוך יותר, אינטנסיבי יותר (גרעון בפועל או הרכב התפריט - תזונה קטוגנית וכד') ובעל שינוי גדול יותר (במשקל הגוף הכולל שירד, ובעיקר בייחוס השומן), אזי החשיבות למעבר הדרגתי למאזן נייטרלי גבוה יותר, וזאת בכדי לאזן באופן עדין, פרופורציונאלי ואידיאלי את חילוף החומרים, מאזן משק הנוזלים, הרגישות לאינסולין, איכות המעגל הליפולטי (מעגל ניוד השומן) רמות הורמונליות אחרות (מלבד בלוטת התריס את רמות הורמוני המין, למשל, שלא אחת יורדות עקב מחסור קלורי לצד מאמץ) ועוד.

באמרי "מעבר הדרגתי", הכוונה היא להעלות, באופן יחסית שווה, כמות קלוריות על גבי 7-10 ימים בחזרה לתפריט עד להגעה למאזן נייטרלי. אותו מאזן נייטרלי הוא די מוערך, שכן יכול מאוד להיות כי ה-TEE/Set Point של הגוף השתנה.

בהמשך המעבר ולאחר סיומו, יש לשמור על כמות הקלוריות המוערכת הזו, של המאזן הנייטרלי, ולעקוב אחר שינויים במשקל הגוף. כל עוד משקל הגוף נשאר די זהה, נאמר בטווח של עליה/ירידה של מספר גרמים מצומצם (200-300) בין יום ליום (זניח, ונובע נטו משינוי מאזן נוזלים על גבי 24 שעות), אין לשנות את הרכב התפריט. באם ממשיכים לרדת במשקל, יש להוסיף מעט קלוריות ולהמשיך לעקוב, עד התייצבות מלאה של המשקל.

לא אחת, למי שמבצע מעבר הדרגתי למאזן נייטרלי, כמו שציינתי לעיל, חווה מעין Recomp בגוף. זו תופעה די נפוצה, ומתבטאת בכך שלצד מילוי מאגרי גליקוגן (ועימם ספיחה מסויימת של נוזלים באופן תוך-שרירי ולכבד), נוזלים אחרים ש"נתקעו" בגוף - בעיקר בתאי השומן, בזמן החיטוב, לצד שומן עיקש - מתנקזים החוצה. הדבר מוביל, במקביל, מצד אחד לעליה קלה בנוזלים התוך-שריריים (אמרנו - מילוי גליקוגן), לצד איבוד נוזלים ושומן עיקש בתאי השומן. זה יוצר מעין איזון במשוואת משק הנוזלים, כאשר הסטיות הן די זניחות (כמה גרמים מעלה או מטה, תלוי איזה נוזלים ומאיפה יצאו יותר).

חשוב לדעת כי הסביבה המטבולית בגוף, זו שכעת, לאחר סיום החיטוב, מתחילה להתאושש באופן הדרגתי ויעיל, גורמת לגוף לנצל היטב את הקלוריות הנוספות הנצרכות, לצד וויסות אידיאלי של כלל מרכיבי המאקרו והמיקרו (כמות הקלוריות הכוללת בתפריט והמיקרו-נוטריאנטים דוגמת ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות), תוך המשך "אפקט" החיטוב וניוד שומן (אמרנו - שומן עיקש ונוזלים ש"נתקעו") אל מחוץ לתאים. בד בבד, גם לאורך העלייה ועד הגעה למאזן נייטרלי, ובזמן המאזן הנייטרלי באופן מסויים, האפקט המתואר נמשך והפרט "נהנה", בעצם, באיזון במשקל לצד שמירה על הרכב גוף זהה ואף שיפורו באופן קל.

זו הסיבה שלא אחת, ובעצם בכמעט כל מצב, וקל וחומר שמדובר במצבי קצה (כמו שאמרתי - חיטוב ממושך וכיוצ"ב), אני מפציר לבצע יציאה הדרגתית וגם כניסה הדרגתית למאזן קלורי שלילי או עודף. רק מההבנה כי בפועל - קיים ומוכח - פוטנציאל של אי-צבירת שומן מיותר, ואף איבוד שומן עיקש ונוזלים "תקועים", בתהליך זה.

אז נכון, אחרי חיטוב כל מה שבא לנשמה זה לפתוח את המקרר ולהתגרזן עליו. בל לא נשכח כי יש לנו מעין "חלון" מטבולי-פיזיולוגי הנחשב לאידיאלי, שכדאי מאוד לנצלו לאחר החיטוב ולהפיק ממנו את המיטב, בדמות שמירה איכותית ואף שיפור הרכב הגוף. הפזיזות מהשטן, כך נאמר, ולמי שישכיל להיאזר במעט יותר סבלנות וסלחנות כלפי ההישגים שהשיג, ימצא עצמו משמר ומרוויח אותם בהמשך הדרך.

באופן אישי, אני חוויתי כבר פעמיים (בחיטוב שביצעתי וסיימתי במאי 2015, וכן בחיטוב שביצעתי וסיימתי בינואר 2016) את התהליך הנ"ל - הלכה למעשה. מד כמותי להערכת האיכות היה לא רק שמירה על משקל זהה, יחסית, לזמן סוף החיטוב, אלא לצד שיפור קל בהיקפים (עליה בהיקפי השרירים, לצד ירידה בהיקף המותן).

בשורה התחתונה - מעבר קלורי הדרגתי מגרעון/עודף למאזן נייטרלי טומן ברובו רק דברים חיוביים - אז כדאי מאוד לאמץ גישה זו.

בהצלחה!

שמחתי לקרוא דניאל.

האם מעבר הפוך(ממסה לחיטוב) גם צריך להיות ככה? האם זה משמעותי מעבר חד לצד השני בהדרגתיות?

• פותח/ת השרשור
שמחתי לקרוא דניאל.

האם מעבר הפוך(ממסה לחיטוב) גם צריך להיות ככה? האם זה משמעותי מעבר חד לצד השני בהדרגתיות?
בהחלט. זה עובד לשני הכיוונים, ומאותן סיבות.

מעבר הדרגתי למאסה ישמור על כלל הפרמטרים הנתונים לשליטה באופן אידיאלי, ומעל לכל - ימנע ריבאונד שומן מיותר

כמה הגוף ״בטראומה״ אם בשבועות האחרונים של החיטוב עושים העמסה פעם בשבוע והירידה במשקל היא סביבות 100 גרם בשבוע בממוצע ?

שאלה נוספת , בסיום חיטוב אני נוסע לטיול לכמה ימים ואז אני אוכל מה שבא לי, כשחוזר מתכנן להתחיל מסה אבל רוצה לעלות בהדרגתיות את התפריט, חשבתי אחרי החזרה מהטיול לחזור לשבוע של חיטוב ואז להתחיל שבועיים-שלושה של עלייה הדרגתית בפחמימות(כל שבוע מעלה 200 קלוריות בערך) עד שאגיע לפלוס חיובי של סביבות 500 קלוריות , הרעיון הגיוני ?

• פותח/ת השרשור
כמה הגוף ״בטראומה״ אם בשבועות האחרונים של החיטוב עושים העמסה פעם בשבוע והירידה במשקל היא סביבות 100 גרם בשבוע בממוצע ?

שאלה נוספת , בסיום חיטוב אני נוסע לטיול לכמה ימים ואז אני אוכל מה שבא לי, כשחוזר מתכנן להתחיל מסה אבל רוצה לעלות בהדרגתיות את התפריט, חשבתי אחרי החזרה מהטיול לחזור לשבוע של חיטוב ואז להתחיל שבועיים-שלושה של עלייה הדרגתית בפחמימות(כל שבוע מעלה 200 קלוריות בערך) עד שאגיע לפלוס חיובי של סביבות 500 קלוריות , הרעיון הגיוני ?
כל גרעון מכניס את הגוף למידה מסויימת של "טראומה". גם גרעון ממש קל, גורם לאיטו לירידה בתפקוד ההורמונלי, עד שהפרט מתייצב על משקל נמוך יותר ובכך מוריד את ה-TEE/Set Point שלו.

מאחר ותהליך החיטוב הוא גם עניין אישי, מורכב ממשתנים תלויים ובלתי תלויים, לא תמיד אפשר לקבוע חד משמעית את גודל הפגיעה. חרף העמסות, ישנה הידרדרות מטאבולית כזו או אחרת, למרות שבהחלט לא כמו בתפריט קיצוני אחר, הנמשך לאורך זמן רב יותר.

כך או כך, יש לבצע יציאה הדרגתית. פוטנציאל ההבטחה לאיזון טוב יותר ואי-צבירת ריבאונד שומן תתקיים במילא.

לגבי החלק השני של ההודעה שלך, המצב שאתה מתאר הוא בעצם התפרקות בסוף החיטוב. לאחריה אין טעם בחזה לחיטוב ולגרעון של שבוע, כי הרבה לא תשיג מכך, פרט, אולי, לירידה בנוזלים עודפים.

במצב כזה, פשוט המשך בתפריט נייטראלי ובחן את המשקל, כפי שהסברתי איך, לטווח הקרוב, עד התייצבות מלאה

לגבי החלק השני של ההודעה שלך, המצב שאתה מתאר הוא בעצם התפרקות בסוף החיטוב. לאחריה אין טעם בחזה לחיטוב ולגרעון של שבוע, כי הרבה לא תשיג מכך, פרט, אולי, לירידה בנוזלים עודפים.
הייתה לי התפרקות כזאת בסיום פאזה ראשונה של החיטוב (אחרי 3 חודשי חיטוב) ובעצם הגעתי ליעד פחות או יותר, אחרי שבוע התפרקות בטיול חזרתי לחיטוב יותר מתון עם העמסה אחת לשבוע בכדיי להישאר חטוב עד סוף הקיץ.

אין ל בעיה אחרי שבוע טיול שיגיע בסוף אוגוסט לחזור אפילו לשבועיים חיטוב ואז לעלות בהדרגה לניטרלי אם זה עדיף על נייטרלי מיד אחרי ״ההתפרקות״.
הרי כל הרעיון הוא מעבר בהדרגה ושבוע בטיול זה בדיוק ההפך מכך...

מה אתה היית עושה?

• פותח/ת השרשור
הייתה לי התפרקות כזאת בסיום פאזה ראשונה של החיטוב (אחרי 3 חודשי חיטוב) ובעצם הגעתי ליעד פחות או יותר, אחרי שבוע התפרקות בטיול חזרתי לחיטוב יותר מתון עם העמסה אחת לשבוע בכדיי להישאר חטוב עד סוף הקיץ.

אין ל בעיה אחרי שבוע טיול שיגיע בסוף אוגוסט לחזור אפילו לשבועיים חיטוב ואז לעלות בהדרגה לניטרלי אם זה עדיף על נייטרלי מיד אחרי ״ההתפרקות״.
הרי כל הרעיון הוא מעבר בהדרגה ושבוע בטיול זה בדיוק ההפך מכך...

מה אתה היית עושה?
הייתי ממשיך חיטוב בגרעון קל של עד 300 קלוריות מתחת לנייטרלי למשך שבועיים, או אף שלושה. כך נוודא שגם נוזלים עודפים ירדו ואף שומן שנצבר בריבאונד פוטנציאלי, עקב ה"התפרקות".

לאחר מכן בצע עליה הדרגתית כמוסבר לעיל

הייתי ממשיך חיטוב בגרעון קל של עד 300 קלוריות מתחת לנייטרלי למשך שבועיים, או אף שלושה. כך נוודא שגם נוזלים עודפים ירדו ואף שומן שנצבר בריבאונד פוטנציאלי, עקב ה"התפרקות".
זה הכיוון שחשבתי עליו, נניח אני חוזר ביום חמישי בערב וחוזר לחיטוב בשישי למחרת, יש טעם לבצע העמסה בשישי שבוע אחרי או לעשות שבועיים חיטוב רצוף ואז בהדרגה לניטרלי ?

• פותח/ת השרשור
זה הכיוון שחשבתי עליו, נניח אני חוזר ביום חמישי בערב וחוזר לחיטוב בשישי למחרת, יש טעם לבצע העמסה בשישי שבוע אחרי או לעשות שבועיים חיטוב רצוף ואז בהדרגה לניטרלי ?
אין טעם להעמסה בתקופה הזו. פשוט במשך לחטב - כוונה הדגשתי שבמאזן שלילי קל - עד סיום ויציאה לנייטרלי

אין טעם להעמסה בתקופה הזו. פשוט במשך לחטב - כוונה הדגשתי שבמאזן שלילי קל - עד סיום ויציאה לנייטרלי
אני נשקל יום לפני הטיול ונשקל שוב כל שבוע (החל משבוע אחרי החזרה ), אם אחרי שבועיים הגעתי למשקל שאיתו נסעתי אז אפשר לעבור לניטרלי בהדרגה נכון?

דרך אגב, בשבוע התפרקות שהיה לי ביוני עליתי 800 גרם שירדו אחרי שבוע, אני מניח שהרוב היה נוזלים , ואכלתי שבוע כמו פליט מורעב מכל הבא ליד... ככה שלא בטוח שאעלה במשקל ב 5-6 ימי טיול האלה אבל חשוב לי לעשות את הדברים כמו שצריך ולהקדיש לזה כמה שצריך.

• פותח/ת השרשור
אני נשקל יום לפני הטיול ונשקל שוב כל שבוע (החל משבוע אחרי החזרה ), אם אחרי שבועיים הגעתי למשקל שאיתו נסעתי אז אפשר לעבור לניטרלי בהדרגה נכון?

דרך אגב, בשבוע התפרקות שהיה לי ביוני עליתי 800 גרם שירדו אחרי שבוע, אני מניח שהרוב היה נוזלים , ואכלתי שבוע כמו פליט מורעב מכל הבא ליד... ככה שלא בטוח שאעלה במשקל ב 5-6 ימי טיול האלה אבל חשוב לי לעשות את הדברים כמו שצריך ולהקדיש לזה כמה שצריך.
זה די התעסקות בזוטות. צא תהנה. תשתדל לא להפריז אך גם להיות מסופק.

חזור וחטב לעוד שבועיים לפחות. אחר כך צא לנייטרלי

זה די התעסקות בזוטות. צא תהנה. תשתדל לא להפריז אך גם להיות מסופק.

חזור וחטב לעוד שבועיים לפחות. אחר כך צא לנייטרלי

אז עבדתי לפי התכנית ולהלן הממצאים:

יצאתי לחופש על משקל 76 , חשוב לציין שלפני השקילה האחרונה הורדתי גם בנוזלים (תה טיבטי, הורדתי מלח לגמרי,קיצצתי פחמימות למינימום וכו' ), חזרתי על משקל 78.5 ואחרי שבועיים חיטוב אני 77.7, יש לי 2 שאלות:

1. האם הגיוני ש-5 ימים של אכילה לא מבוקרת יגרמו לריבאונד של קילו פלוס של שומן ?
2. מתוכנן שבוע נייטרלי ואז עולה למאזן חיובי של 300-500 ביום, התכנון בסדר ?, שבוע נייטרלי זה מספיק ?

תודה.

• פותח/ת השרשור
אז עבדתי לפי התכנית ולהלן הממצאים:

יצאתי לחופש על משקל 76 , חשוב לציין שלפני השקילה האחרונה הורדתי גם בנוזלים (תה טיבטי, הורדתי מלח לגמרי,קיצצתי פחמימות למינימום וכו' ), חזרתי על משקל 78.5 ואחרי שבועיים חיטוב אני 77.7, יש לי 2 שאלות:

1. האם הגיוני ש-5 ימים של אכילה לא מבוקרת יגרמו לריבאונד של קילו פלוס של שומן ?
2. מתוכנן שבוע נייטרלי ואז עולה למאזן חיובי של 300-500 ביום, התכנון בסדר ?, שבוע נייטרלי זה מספיק ?

תודה.
1. יכול להיות. אני ספקן לגבי העניין, ויותר מניח שמדובר בנוזלים.
2. יספיק בהחלט. לדעתי התחל בפלוס קלורי של 300 ולא 500

בעוד חודש אני אסיים חיטוב של 5 חודשים עם ירידה של 15 ק"ג~

בסיום החיטוב, לבצע 10 ימים ניטראלי, לאחר מגן פלוס קלורי קטן, נשמע אידיאלי?
@Daniel Barack

• פותח/ת השרשור
ואחרי שבוע-שבועיים לעלות ל-500 ?
אני אומר אחרת - כל עוד אתה עולה בקצב טוב ובאיכות טובה, אין מה לשנות מבחינת התפריט. אז פלוס 300 יהיה טוב אם תתקדם טוב. ברגע שתיתקע, תוסיף קלוריות.

• פותח/ת השרשור
בעוד חודש אני אסיים חיטוב של 5 חודשים עם ירידה של 15 ק"ג~

בסיום החיטוב, לבצע 10 ימים ניטראלי, לאחר מגן פלוס קלורי קטן, נשמע אידיאלי?
@Daniel Barack
רק שלפני הנייטרלי, תעלה קלוריות בהדרגה במשך שבוע עד להגעה לנייטרלי עצמו. יתר התכנון שרשמת בהחלט יעיל

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית