מהי רמת הסוכר המוסף הבטוחה לצריכה לשמירה על הבריאות?

Bar Weissbuch

משתמש משקיע
6,831
991
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
659
6,831
991
מהי רמת הסוכר המוסף הבטוחה לצריכה לשמירה על הבריאות (Instagram Post).png

למרות ההסכמה כי כל מקור לעודף קלוריות יתרום לעלייה במשקל ובסיכוי למחלות מטבוליות, עדיין קיים וויכוח לגבי מהי כמות הסוכר המוסף שאנו יכולים לצרוך במטרה לשמור על הבריאות וגם ליהנות.

באבולוציה האנושית הטעם המתוק ממלא תפקיד גם בעידוד צריכת מזון בריא (למשל דגנים מלאים). עם זאת, הפרדוקס של ירידה בצריכת הסוכר המוסף ועלייה בשכיחות של עודף משקל והשמנת יתר ניכר כעת במדינות מפותחות רבות. באוסטרליה לדוגמה, רבים מהצרכנים הנמנעים משתיה ממותקת שותים פי שניים יותר קלוריות בצורה של משקאות אלכוהוליים מהקלוריות שצורכים הצרכנים הכבדים ביותר של משקאות ממותקים. בנוסף לחשש מעליית בצריכת אלכוהול ולמוות כתוצאה מצריכת אלכוהול מופרזת, עולה גם החשש מעלייה בשכיחות הפרעות אכילה מגבילות בקרב מתבגרים (״אורתורקסיה נרבוזה״ – אובססיה לאכילה בריאה) המתבטאות בין היתר בפחד מצריכת מזון או במערכת יחסים לא בריאה עם אוכל.

בניסיון לענות על השאלה מהו הגבול העליון לכמות הסוכר המוסף שאינו מזיק לבריאות, נעשה ניסוי מבוקר במשך 4 שבועות בו השתתפו 48 מבוגרים הסובלים מעודף משקל. הם הונחו לצרוך 430 קלוריות של שתיה ממותקת (כ-100 גרם סוכר מוסף השקולים לכ-1 ליטר של שתיה ממותקת או כ-20% מסך הקלוריות היומי). המחקר הראה כי לא נצפו שינויים במשקל, בלחץ הדם או בגורמים מטבוליים אחרים בהשוואה לקבוצה שצרכה פירות עם תכולת אנרגיה דומה. עם זאת, בקרב הגברים שבקבוצת המחקר נראתה עלייה בחומצת שתן המהווה גורם סיכון למחלת הגאוט (מחלה דלקתית מטבולית המשפיעה על המפרקים). ברור כי קיים צורך למחקרים נוספים לטווחי זמן ארוכים יותר ועל קבוצות בעלות גורמי סיכון.

אוסף של אחד-עשר מחקרים ניסו לענות ישירות על השאלה של מהן רמות הצריכה הבטוחות. במחקר שוודי אשר מנה 22,877 משתתפים ונמשך 20 שנה נמצא כי צריכת של יותר מ-20% סוכר מוסף מסך צריכת הקלוריות היומית נקשרה לעליה בסיכון למחלות לב כליליות ולשבץ בהשוואה לצריכה של 7.5% –10%. באופן מפתיע, המשתתפים שצרכו הכי פחות (פחות מ-5%) היו בסיכון הגבוה ביותר לפרפור חדרי הלב ולהיצרות אבי העורקים. קשה להסביר קשר זה, מה שמדגיש את מורכבות מדעי התזונה ומחקרי התצפית.

לסיכום, רמת הצריכה הבטוחה של סוכר מוסף עשויה אפוא להימצא בין 7.5%– 10% מסך צריכת הקלוריות היומית. רבים יסכימו שהתערבות חיצונית במטרה למנוע השמנת יתר ומחלות נלוות צריכה לקדם את איכות התזונה הכללית, ולא להתמקד רק בהפחתת סוכר וצריכת משקאות ממותקים.

ליסה חלבי- דיאטנית קלינית וספורט (RD)

צוות LBS

רפרנס: Editorial: What Level of Added or Free Sugar Is Commensurate With Good Health Outcomes?

שאלה,
אם נניח אני בגרעון קלורי ואוכל יחסית הרבה סוכר /פחמימות, לדוגמא פירות, אבל עדיין בגרעון.. יכול להיות לי סוכר גבוה בדם?

שאלה,
אם נניח אני בגרעון קלורי ואוכל יחסית הרבה סוכר /פחמימות, לדוגמא פירות, אבל עדיין בגרעון.. יכול להיות לי סוכר גבוה בדם?

בטח.
למיטב ידיעתי יש קשר ישיר בין התזונה שלך לבין סיכוי לחלות בסוכרת טייפ 2.

זה שעודף משקל, השמנה (בעיקר ויצארלית בטנית) וחוסר פעילות גופנית מעלים את הסיכון לחלות זה נכון, אבל אלו לא הסיבות היחידות ומעורבים עוד המון גורמים שלא בשליטתנו כגון גנטיקה, עבר של סוכרת במשפחה, בעיות בקליטת אינסולין, טרום סוכרת וכו׳.

למיטב ידיעתי יש קשר ישיר בין התזונה שלך לבין סיכוי לחלות בסוכרת טייפ 2.
אשאל את זה אחרת,
אם בכל יום נתון למשך תקופה אני אוכל הרבה סוכר, האם בהכרח הסוכר שלי בדם יהיה גבוה? (בלי עליה במשקל , מאזן שלילי)

אשאל את זה אחרת,
אם בכל יום נתון למשך תקופה אני אוכל הרבה סוכר, האם בהכרח הסוכר שלי בדם יהיה גבוה? (בלי עליה במשקל , מאזן שלילי)

סביר להניח, אני יודע שעושים העמסת סוכר כחלק מבדיקה, מוזמן לקרוא בנושא.

ממש מעניין הקבוצה עם הסוכר הנמוך - אולי היו חלק מקבוצות בעלות פחות תאבון כמו מעשנים, אבל כן סך הכל מתוך אלפי אנשים להאמין שההבדל היחיד זה סוכר יהיה קשה, כן כיוון למחשבה אבל

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית