מידע ממתיק מלאכותי חדש - אדבנטיים (Advantame)

הנושא בפורום 'תזונה ותוספים' פורסם ע"י דוברת, ‏12/6/14.

טוען...
  1. 45 נק' מוניטין
    1
    דוברת

    דוברת משתמש מתחיל

    דוברת
    הצטרף:
    ‏2/6/11
    הודעות:
    61
    לייקים:
    14
    מין:
    נקבה
    מאת גיא שלמון:

    ממתיק מלאכותי חדש אושר לשיווק בעולם... ובקרוב בוודאי יגיע גם לארץ.
    לראשונה בישראל, כתבה מקצועית/ מדעית על הממתיק החדש:
    אדבנטיים (Advantame).

    הערה: אומנם המידע בפוסט זה מתומצת, אך אני מבטיח לכם כי המידע המקצועי שאני מביא כאן בכתבה מפורסם פה לראשונה לפני כל מגזין, אתר אינטרנטי או מקור קריאה אחר בישראל. אני מזמין אתכם לקרוא ולהיות הראשונים לדעת! לציין כי הסקירה שאני מביא בפניכם נשענת על אינפורמציה מדעית מבוססת בלבד, ללא שום אינטרס או חוות דעת אישית שלי, אך מאחר והכתבה מתפרסמת כאן בפייסבוק, אני חוסך את הוספת רשימת המקורות המדעיים הארוכה עליה התבססתי בכתבה.

    על הממתיק הזה, הרכבו הכימי, המטבוליזם שלו בגוף והמידע המדעי שהצטבר עליו עד כה – מעטים מאוד מכירים.
    אז הנה לפניכם פוסט עדכני (ראשוני וייחודי) על הממתיק החדש.

    ראשית, קראו בקישור הבא את הידיעה העדכנית שפורסמה השבוע ב- YNET
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4522637,00.html

    # אז מי אתה – אדבנטיים?
    אדבנטיים הינו ממתיק מלאכותי הנמכר כאבקה. המבנה הכימי שלו דומה לממתיק אספרטיים, ובכל זאת שונה במקצת בהרכב החומרים הבונים אותו. המבנה הכימי של אדבנטיים כולל 3 מרכיבים המחוברים יחד:
    א. פניל אלנין מתיל אסטר
    ב. חומצה אספרטית
    ג. 3-הידרוקסי 4-מתוקסי-פניל-פרופאן

    בניגוד לאספרטיים, אדבנטיים לא יכול לעבור מטבוליזם ליצירת הנגזרת di-keto-piperazine כפי שזו יכולה להיווצר בתהליך מטבולי של אספרטיים בגוף האדם. בנוסף, אדבנטיים נמצא כממתיק מלאכותי יציב שניתן להשתמש בו לצורך המתקה גם בבישול ובאפייה (תנאי חום גבוה). יציבותו של הממתיק אדבנטיים נבדקה במחקרים שונים ובתנאים שונים (PH וטמפרטורה) ונבחנה יציבותו הכימית במזונות שונים (אבקות, משקאות, עוגות, יוגורטים ומסטיקים) על מנת לכסות את רוב קצוות ה- pH, הטמפרטורה והלחות העלולים להשפיע על הכימיקל. כמו כן, היציבות הכימית של מבנה הממתיק נבדקה גם בתהליכי פסטור מזונות ובעמידה בתנאי חשיפה לאור וחמצן לאורך זמן.

    להלן קישור למבנה הכימי של ממתיק אדבנטיים:
    http://chemister.ru/Database/DBimage/formula-gif/advantame.gif

    עוד לציין כי בשונה מאספרטיים, אומנם גם אדבנטיים מורכב מחומצת האמינו פניל-אלנין (חומצת אמינו שיש להגביל צריכתה במזון בקרב חולי מחלת פנילקטנוריה) אבל בזכות דרגת המתיקות הגבוהה מאוד של ממתיק אדבנטיים (מתוק פי 37,000 מסוכר, ופי 100 מאספרטיים) הצריכה של אדבנטיים אמורה להיות נמוכה הרבה יותר מאספרטיים, ולכן גם החשיפה לחומצת האמינו פניל-אלנין הופכת להיות מינורית.

    # מטבוליזם של אדבנטיים:
    המטבוליזם של אדבנטיים נבדק באמצעות סימון רדיואקטיבי של המולקולה, אחריה עקבו באמצעי מעבדה ביו-טכנולוגיים מרגע ספיגתו אל הגוף ועד הפליטה החוצה של המטבוליטים שלו. צורה רדיואקטיבית זו מהווה לשיטה נפוצה בתחומי הביולוגיה, פיסיולוגיה, פרמקולוגיה וביוכימיה של חומרים שונים במעקב אחריהם במדורי גוף האדם (מערכת העיכול, ניידות בפלסמת הדם, איברים ורקמות שונות, נוזל השתן והצואה). המחקרים שתיעדו את המטבוליזם של אדבנטיים נעשו על בעלי חיים (חולדות וכלבים) וגם על בני אדם. כמו כן, הממתיק נבדק במחקרי מעבדה רבים לצורך איסוף כמה שיותר נתונים על השפעת הכימיקל.

    מסיכום עיקרי הממצאים בתחום זה, נמצא כי אדבנטיים עובר מטבוליזם, שלא כמו ממתיקים מלאכותיים קלאסיים אחרים (הערה: גם הממתיק אספרטיים עובר מטבוליזם בגוף ומתפרק לתוצריו).

    במחקרים אלו נמצא כי הממתיק אדבנטיים מסוגל להיספג כפי שהוא בדרכי העיכול למחזור הדם, אך רובו הגדול עוד בסביבת מערכת העיכול, עובר דגרדציה לחומצה אורגנית המסומנת בשם ANS9801.
    חומצה אורגנית זו נספגת גם היא למחזור הדם. מן הראוי לציין שמידת הספיגה של שני החומרים הללו (הממתיק אדבנטיים בעצמו, והמטבוליט שלו ANS9801) לוקה בחסר, ועל כן מרבית מהכמות של שתיהן נפלטת עם הצואה.

    לאחר ספיגת אדבנטיים, או המטבוליט שלו ANS9801, ממערכת העיכול אל הדם... עוברים השניים מטבוליזם נוסף.
    החומצה האורגנית (ANS9801) מסוגלת לנוע בזרם הדם, לעבור מטבוליזם או להיפלט כפי שהיא בשתן (ניתן למצוא כמויות של חומצה אורגנית זו לאחר צריכת ממתיק אדבנטיים הקיים במזון).

    מרבית מהחומצה האורגנית, בטרם תיפלט עם השתן, תעבור מטבוליזם ותתפרק לשני חומרים: האחד הוא פניל-אלנין (כפי זו המצויה גם באספרטיים) והשני הוא חומר אורגני המסומן בשם HF-1 (זה בעצם מה שנשאר ממבנה המולקולה ללא פניל אלנין).

    HF-1 יפלט עם השתן או הצואה ויורחק מהגוף, אך חלק קטן ממנו יעבור גם מטבוליזם שלישי לחומר המסומן בשם HU-1 אשר יורחק עם השתן בלבד (חומר אורגני מסיס במים).

    # בטיחות ממתיק האדבנטיים – האם הוא מסוכן לבריאות?
    במסגרת מחקרים אלו, נבחנה השאלה האם אדבנטיים או תוצריו (ANS9801, HF-1, HU-1) מסוכנים לבריאות הגוף?
    מחקרי הבטיחות הללו נעשו במסגרת מחקרי מבחנה במעבדה, במחקרים על בעלי חיים ובמחקרים על בני אדם.

    הבטיחות נבדקה באספקטים שונים:

    1. מחקרים לבדיקת השפעה טוקסיקולוגית (רעילות) וקרצינוגנית (סרטן) של ממתיק אדבנטיים נבדקו בקרב עכברים, חולדות וכלבים. במסגרת המחקרים הטוקסיקולוגים, בוצעו מבדקים המטולוגיים, היסטולוגיים, אימונולוגיים ודגימות שתן. המחקרים נעשו גם לפרק זמן קצר (צריכה יום יומית למשך ימים עד שבועות) וגם לפרק זמן ארוך (צריכה יום יומית למשך שבועות עד חודשים). לציין כי חלק מהמחקרים הארוכים נמשכו גם עד שנה שלמה.

    2. מחקרים לבדיקת השפעה גנוטוקסית (פגיעה גנטית) של ממתיק אדבנטיים נבדקו במחקרי מעבדה על חיידקים ועל תאי מח עצם של עכברים.

    3. מחקרים לבדיקת ההשפעה על מערכת הרבייה וההתפתחות של ממתיק אדבנטיים נבדקו בקרב חולדות וארנבים.

    4. מחקר אחד שבוצע לצורך בדיקת השפעה התנהגותית בעקבות צריכת ממתיק אדבנטיים נבדק בקרב חולדות.

    5. מחקר אחד שבוצע לצורך בדיקת השפעה תנועתית בעקבות צריכת ממתיק אדבנטיים נבדק בקרב חולדות.

    6. מחקר אחד שבוצע לצורך בדיקת ההשפעה על תפקוד לב, כלי דם ומערכת הנשימה בעקבות צריכת ממתיק אדבנטיים נבדק בקרב כלבים.

    7. מחקר אחד שבוצע לצורך בדיקת ההשפעה על מערכת העיכול בעקבות צריכת ממתיק אדבנטיים נבדק בקרב חולדות.

    8. מחקרים לבדיקת הבטיחות ומידת הסבילות של בני אדם לממתיק אדבנטיים נבדקה בשלושה מחקרים קליניים עד כה.

    הממצאים של מחקרי הבטיחות:
    כל המחקרים הללו הראו כי בצריכה מתונה של ממתיק אדבנטיים, כפי זו שניתן להיחשף אליה במזון של האדם, אינה מהווה סיבה לדאגה בריאותית באף אחד מהפרמטרים שנבדקו. ההשפעה השלילית הקריטית ביותר שנצפתה במחקרים על בעלי חיים הייתה למעשה הפרעות בדרכי מערכת העיכול והפרעות התפתחות בקרב ארנבות נקבות שהיו בהריון, אך שם השתמשו במינון גבוה במיוחד של אדבנטיים, הרבה מעבר למינון הרגיל אליו ניתן להגיע בצריכה תזונתית.

    בכדי לקבוע מהו סף הצריכה המקסימאלי בבני אדם שאינו מהווה סכנה בריאותית (בעבור כל סיכון שהוא) קבעו כי ערכי ה- ADI (הצריכה היומית המקובלת) בעבור ממתיק אדבנטיים הינם עד 5 מ"ג אדבנטיים לכל ק"ג משקל גוף ליממה. ערך זה נקבע כערך מקסימאלי יומי לבטיחות בבני אדם (והוא כולל טווח ביטחון מהסך המסוכן האמיתי).

    גם המחקרים הקליניים בבני האדם הראו כי מינון יומי של אדבנטיים עד 0.5 מ"ג/ לקילוגרם משקל גוף, היה נסבל היטב על ידי אנשים בריאים עם רמות גלוקוז נורמאליות, וגם בקרב חולי סוכרת מסוג 2.

    יתרה מזאת, מאחר והמבנה הכימי של אדבנטיים נחשב מבחינה ביוכימית לקבוצת אמין שניוני (secondary amine), הועלתה השערה שהימצאותו במערכת העיכול יחד עם מרכיבים אחרים מהמזון תוביל ליצירת תרכובות "ניטרוזאמיניות" החשודות כמסרטנות. גם השערה זו הופרכה במחקרים, ונקבע כי הפוטנציאל לייצור תרכובות ניטרוזאמיניות מזיקות במערכת העיכול כתוצאה מצריכת ממתיק אדבנטיים אינו מהווה סיבה לדאגה בטיחותית.

    # סיכום:
    בסוף שנת 2013 הוחלט כי ועדה מדעית הכוללת פאנל מומחים מטעם EFSA (European Food Safety Authority) תבחן את ממתיק אדבנטיים לעומק ותסקור מחקרים רבים שנעשו עליו עד כה.

    על סמך כל הממצאים שתוארו לעיל, ואוסף הנתונים המחקריים שברשות הוועדה, קבעו חברי הפאנל כי אדבנטיים אינו ממתיק מסוכן לבריאות האדם (כל עוד צורכים אותו עד 5 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף, נתון עם מקדם ביטחון מהסף המסוכן האמיתי) ועל כן ניתן יהיה להשתמש בו כאחד הממתיקים המלאכותיים הקיימים בשוק.

    לאחר פרסום נייר העמדה של הפאנל המוכבד אשר סיכם את מסקנותיו, החליט בימים אלו ה- FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) לאשר את שיווקו של הממתיק המלאכותי "אדבנטיים" כממתיק מספר 6 אשר מקבל את אישורו של המינהל. ניתן יהיה כעת להוסיפו למגוון מוצרי מזון. אם כך, לא ירחק היום, ובקרוב נשמע על חברה מסחרית כזו או אחרת אשר תספק לנו הישראלים את הממתיק המלאכותי החדש = אדבנטיים!

    =========

    # נספח אישי (תוספת) =
    להלן עמדתי האישית לגבי צריכת ממתיקים מלאכותיים:
    באופן כללי, איני בעד צריכה של ממתיקים מלאכותיים במזון, ובכדי לבסס עמדה זו יש צורך להבין את המטבוליזם של כל ממתיק בנפרד. מדובר בסוגים שונים של ממתיקים מלאכותיים, כשלכל אחד מבנה משלו, תכונות משלו, מטבוליזם משלו וסיכון בריאותי אפשרי המאפיין אותו כאשר צורכים אותו בכמות מוגזמת (שימו לב, רק במידה וצורכים ממנו בכמות מוגזמת). קצרה היריעה מלהכיל הסבר מספק שיציג את עמדתי המדויקת בנושא רק בכמה משפטים.

    אם להיות הוגן, לא ניתן להתעלם מכך שבסקירת ספרות מקצועית שהצטברה עד כה בתחום הממתיקים המלאכותיים עדיין לא נמצאו סכנות ממשיות לבני אדם בעבור הממתיקים המלאכותיים שאושרו לשימוש (אם כי מדובר לרוב על מחקרי תצפית, מעט יחסית מחקרים קליניים, ועל מחקרים אלה יש לי ביקורת לא קטנה).

    עקב העובדה שאף אחד מהממתיקים המלאכותיים (אלו שאושרו לשימוש במזון) לא נמצא במחקרים אלו מסוכן לאדם (כל עוד צורכים אותו בכמויות צריכה סבירות) איני יכול לפסול על הסף שימוש בממתיקים מלאכותיים... ואת אמת זו יש להגיד!

    יחד עם זאת, אני בהחלט חושב שיש לצמצם כמות צריכתם עד מינימום (הרי יש מחקרים המראים את החסרונות הפיסיולוגיים המתקבלים בצריכה גבוהה של ממתיק מלאכותי, כמו למשל בצריכה גבוהה של אספרטיים והשפעתו האפשרית על ביטוי הנוירוטרנסמיטרים במוח), יש להפעיל שיקול דעת מתאים, יש לבצע התאמה לקהל יעד סוכרתי ולהבדיל בין מזונות מועדפים על פני מזונות מיותרים. כך למשל, בעת הצורך, כן הייתי שוקל לצרוך במידת מה מנת דגני בוקר העשירים בסיבים תזונתיים ודלים בסוכר, גם אם הם מכילים מעט ממתיקים מלאכותיים, אך לעומת זאת הייתי מוותר לחלוטין על שתייה נוזלית ממותקת המבוססת על המתקה של ממתיקים סוכריים או מלאכותיים כאחד עקב הנטייה לעיתים לשתות כמויות גדולות של משקה בצורתו כנוזל. בסופו של דבר, אם ניתן לוותר על צריכה של ממתיקים מלאכותיים ולמצוא פתרונות אחרים - כך יוטב.

    בברכה
    גיא שלמון
     

אהבת? שתף את העמוד עם חבריך!

טוען...
נושאים דומים
  1. Mark
    תגובות:
    17
    צפיות:
    1,528
  2. PooPed
    תגובות:
    4
    צפיות:
    799
  3. Selotep
    תגובות:
    6
    צפיות:
    1,213
  4. Rotemkz5
    תגובות:
    2
    צפיות:
    370
  5. ron121
    תגובות:
    13
    צפיות:
    921
טוען...